Deutsch
English
Slovensko
Dobrodošli

Zbuditi se v čarobna jutra kjer vse skrbi postanejo odveč, sredi neokrnjene narave, v miru gozdov in prijetne klime... Nepozabno.

O alpakah

Alpake so čredne živali in zato je najbolje, da živijo najmanj v paru. Človeku rade zaupajo in se v njegovi bližini počutijo dobro in varno.

So inteligentne živali, ki so krotkega in mirnega značaja. Alpake so zelo pozorne in radovedne, prav zaradi tega so zelo primerne za razne terapije. Njihova radovednost do tujih obiskovalcev je velika, in sicer se postavijo na razdaljo dolžine rok ter tako opazujejo. Imajo velike, izrazite oči, ki izžarevajo prijaznost.

Socialni kontakt negujejo s pomočjo govorice telesa, včasih tudi s pomočjo oglašanja. Mama in mladič komunicirata predvsem s tihim brenčanjem. Prav tako lahko v ekstremni nevarnosti spustijo opozorilne glasove, kar pa se dogaja zelo redko. Včasih uporabijo tudi učinkovito metodo pljuvanja. Vsekakor se oglašajo zelo diskretno in umirjeno.

Alpake so velike od 100 do 150 cm in tehtajo od približno 50-75 kg.

Življenjska doba alpak znaša približno do 20 let, lahko tudi več. Alpake so zelo enostavne za vzdrževanje. Ljubijo življenje na prostem, jasi in lahko tam preživijo celo leto. Za njihovo dobro počutje poskrbita že nadstrešek (drevesa za senco) in peskovnik, v katerem se rade kotalijo, saj tako negujejo svojo dlako.

Alpake so živali, ki obstajajo v svetovnem merilu v največ raznolikih barvah: 22 pravih barvnih odtenkov (od belega, bež, rjavega, sivega, vse do črnega). 1 krat na leto oz. vsaj na dve leti jih je potrebno obriti. Njihova volna spada med dragocenejša naravna vlakna (kot svila in kašmir), zato iz volne alpak izdelujejo kvalitetne in drage tekstilne izdelke. Njihova vlakna ne gorijo, ne vsebujejo lanolina in so antialergijska. Volna alpak dobro zadržuje toploto, ima visoko stopnjo elastičnosti in je zelo odporna.

Kmetija Mali Raj, GSM: 041 694 761, 051 202 851 ~ E-mail: info@kmetija-mali-raj.si ~ Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com ~ Piškotki in zasebnost