alpake – ljubezen na prvi pogled

Nekega nedeljskega popoldneva sta Brigita in Štefan na nekem nemškem televizijskem kanalu gledala oddajo o alpakah. Zaradi ljubkosti in njihove posebnosti sta se takoj zaljubila vanje. Štefan je začel brskati po spletu in takrat smo kot eni prvih v Sloveniji leta 2009 na kmetijo pripeljali alpake. Danes se na naših pašnikih pase 16 alpak.

Ogledi in prodaja živali: +386 41 694 761

Alpake so čredne živali in zato je najbolje, da živijo najmanj v paru. Človeku rade zaupajo in se v njegovi bližini počutijo dobro in varno. So inteligentne živali, ki so krotkega in mirnega značaja. Alpake so zelo pozorne in radovedne, prav zaradi tega so zelo primerne za razne terapije. Njihova radovednost do tujih obiskovalcev je velika, in sicer se postavijo na razdaljo dolžine rok ter tako opazujejo. Imajo velike, izrazite oči, ki izžarevajo prijaznost.

Socialni kontakt negujejo s pomočjo govorice telesa, včasih tudi s pomočjo oglašanja. Mama in mladič komunicirata predvsem s tihim brenčanjem. Prav tako lahko v ekstremni nevarnosti spustijo opozorilne glasove, kar pa se dogaja zelo redko. Včasih uporabijo tudi učinkovito metodo pljuvanja. Vsekakor se oglašajo zelo diskretno in umirjeno.

Alpake so velike od 100 do 150 cm in tehtajo od približno 50-75 kg. Življenjska doba alpak znaša približno do 20 let, lahko tudi več. Alpake so zelo enostavne za vzdrževanje. Ljubijo življenje na prostem, jasi in lahko tam preživijo celo leto. Za njihovo dobro počutje poskrbita že nadstrešek (drevesa za senco) in peskovnik, v katerem se rade kotalijo, saj tako negujejo svojo dlako.

Alpake so živali, ki obstajajo v svetovnem merilu v največ raznolikih barvah: 22 pravih barvnih odtenkov (od belega, bež, rjavega, sivega, vse do črnega). 1 krat na leto oz. vsaj na dve leti jih je potrebno obriti. Njihova volna spada med dragocenejša naravna vlakna (kot svila in kašmir), zato iz volne alpak izdelujejo kvalitetne in drage tekstilne izdelke. Njihova vlakna ne gorijo, ne vsebujejo lanolina in so antialergijska. Volna alpak dobro zadržuje toploto, ima visoko stopnjo elastičnosti in je zelo odporna.

Alpake spadajo, enako kot lame, v družino kamel. Neposredni predniki alpak so najverjetneje divje vikunje in gvanaki.

Že pred 6.000 leti naj bi jih v visokogorju Južne Amerike (Peru, Čile, Bolivija, Argentina) gojili Inki. Zaradi ekstremnih pogojev so dobri izkoriščevalci hrane (trava poleti, seno pozimi). Dandanes najdemo alpake tudi v Avstraliji, Novi Zelandiji in Kanadi. V Evropo so se prve alpake naselile v prejšnjem stoletju. Najprej smo jih lahko videli v živalskih vrtovih, kasneje tudi kot ljubiteljske živali.

Ločimo dva tipa alpak: huacaya in suri. Vrsti se ločita predvsem po strukturi vlaken in ne toliko po velikosti ali zgradbi telesa, čeprav so huacaya alpake malenkost večje od suri alpak.

Huacaya alpaka
Ta vrsta je bolj razširjena v Evropi, saj ji je evropska klima bolj pisana na kožo. Vlakna so po občutku bolj puhasta, mehka in topla. Dlaka je gosta in kodrasta ter letno zraste za pribl. 10-15 cm.

Suri alpaka 
Ta vrsta je redka (samo 5-10% populacije) in v primerjavi s tem tudi zelo draga. Svilnato bleščeča vlakna po celem telesu spominjajo na pramene malih čopkov. V primerjavi s huacaya alpako ima suri alpaka na hrbtu prečko. Vlakna so po občutku svilnato-mehka in mrzla.

druženje z alpakami

Ob obvezni predhodni najavi lahko izberete:

  • ogled živali za odrasle (30 min) – 4,00 €/osebo
  • ogled živali za otroke (30 min) – 3,00 €/osebo
  • druženje z alpakami in hranjenje (70 min) – 12,00 €/osebo

Po spoznavanju z alpakami sledi čisto pravo druženje in stik z njimi, hranjenje alpak. Po ogledu in druženju alpak pa je prosto za ogled kozic, ovčk, ponija in osla. Tudi pokušina naših kozjih sirov je mogoča in testiranje naše kozmetike.

Na voljo so tudi darilni boni, katere vsakodnevno pošiljamo po pošti.

Kmetija Mali raj živali