prva domača sirarna v prekmurju

Pomembna dejavnost naše kmetije je od leta 2011 tudi pridelava in predelava kozjega mleka. Zaradi zaraslih travnikov, ki so zahtevali vedno več košnje in oskrbe, se je Štefan odločil za nakup prvih kozic srnaste pasme, z željo da popasejo zarasle travnike in dajo nekaj dragocenega mleka. Zgradili smo butično sirarno, ki omogoča dnevno pridelavo in proizvodnjo svežega kozjega mleka, navadnih kozjih sirov, kozjih sirov z dodatki in čedalje bolj cenjene albuminske skute, pripravljene iz sirotke.

Naša sirarna je prva v Prekmurju z lastno pridelavo in proizvodnjo kozjega mleka. Sprva smo začeli z minimalno proizvodnjo različnih kozjih izdelkov. Vse večje povpraševanje po kozjem mleku nas je spodbudilo k širitvi črede in vlaganjuem v lastno predelavo mleka. S čredo nekaj več kot 100 koz smo naše mlečne pridelke poleg prodaje v butični sirarni na kmetiji, začeli prodajati tudi v nekaj butičnih trgovinah.

V naši ponudbi najdete različne izdelke:

  • sveži kozji sir
  • poltrdi kozji sir
  • starani kozji sir
  • siri z dodatki: bučna semena, čili, drobnjak, jedilna konoplja, orehi, poper, zelišča
  • sirotka
  • albuminska skuta

Proizvodnja kozjega sira temelji samo na mleku, pridelanem na naši kmetiji. Posebnost naše proizvodnje je, da so vsi siri pridelani iz polnovrednega mleka, kar pomeni, da mleku ničesar ne odvzamemo in tudi ničesar ne dodajamo, razen kulture in sirišča. Obiskovalcem ponujamo možnost ogleda pridelave in proizvodnje kozjega mleka.

pečena ajdova kaša s skuto

100g ajdove kaše
50g albuminske kozje skute
2 lista čemaža
1 jajce

Navedeno količino kaše skuhamo. Ko je kaša skuhana, jo odstavimo in dodamo albuminsko skuto in čemaž. Ko se kaša malo ohladi, dodamo 1 jajce in vse skupaj damo v z maslom namazan manjši pekač, da se zapeče. Pečemo le toliko, da se malo zapeče, nekje do 15 minut.
Pečeno lahko namažemo s kislo smetano ali potresemo z naribanim kozjim sirom.

naše izdelke lahko kupite:

trgovina Kodila, Ljubljana, Murska Sobota
gostilna Gűjžina, Ljubljana
trgovina Lušt, Renkovci
trgovina Zelena točka, BTC Murska Sobota
Pomurske Mlekarne, Murska Sobota, Ljutomer
Gostilna Mencinger, Gornja Radgona
trgovina Hungarikum, Lendava